728x90 AdSpace

Τελευταία νέα

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης


Ένα κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι ένα κτήριο με μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή, το συνολικό ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την λειτουργία του σε ετήσια βάση είναι περίπου ίσο με το ποσό ενέργειας που δημιουργείται από το ίδιο το κτήριο. Αυτά τα κτίρια, κατά συνέπεια, δεν αυξάνουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης απορροφούν την μισή ή περισσότερη ενέργειάς τους από το δίκτυο, και την επιστρέφουν σε άλλους χρόνους, την ίδια ποσότητα.
Τα κτήρια που παράγουν πλεόνασμα της ενέργειας κατά τη διάρκεια του έτους ονομάζονται και «energy-plus buildings» (κτήρια εξελιγμένης εξοικονόμησης), ενώ τα κτήρια που καταναλώνουν λίγο περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν, ονομάζονται «near-zero energy buildings» (σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτήρια ή εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κτήρια).

Τα παραδοσιακά κτήρια καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας από ορυκτάκαύσιμα. Η αρχή της μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης θεωρείται ως ένα μέσο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Αν και η μηδενική κατανάλωση ενέργειας παραμένει ασυνήθιστο θέμα ακόμα στις ανεπτυγμένες χώρες, με τον καιρό αποκτά μεγαλύτερη σημασία και δημοτικότητα.
Το σπίτι του κέντρου Zeb είναι μια πιλοτική προσπάθεια για την προώθηση κατασκευής σπιτιών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι μια συνεργασία μεταξύ της Snøhetta και του ερευνητικού κέντρου για τα κτίρια μηδενικών εκπομπών ή αλλιώς Zeb (Ζero Εmission Βuildings).
 Με τοποθετημένα τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην διακριτική κεκλιμένη στέγη, η ηλιακή ενέργεια που συλλέγεται μπορεί να τροφοδοτήσει το σπίτι και με την περίσσεια ενέργεια να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλο το χρόνο.





 Κτισμένο στην πόλη του Λαβρίκ (Larvik), στην Νορβηγία, με ιδιαίτερη κεκλιμένη σχεδίαση, δεν είναι μόνο ένα σπίτι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης σπίτι, αλλά με σχεδίαση εξελιγμένης εξοικονόμησης «energy-plus buildings». Δηλαδή, παράγει περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει.









Πηγή:spitikaidiakosmisi.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης Description: Rating: 5 Reviewed By: CP CONSTRUCTIONS
Επιστροφή στην κορυφή