728x90 AdSpace

Τελευταία νέα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ποπ αρτ κουλτούρα


Η μοντέρνα διακόσμηση είναι κυκλική, και η αλήθεια είναι ότι μια καλή απόδειξη αυτού είναι ότι το Ποπ Aρτ (Pop art) στυλ που επικράτησε στη δεκαετία του ’60, και επανεμφανίστηκε στη δεκαετία του ’90, σήμερα επιστρέφει πάλι. Η Ποπ Αρτ διακόσμηση είναι η πιο δημοφιλής ρετρό διακόσμηση. Χαρακτηρίζεται από μινιμαλισμό, και ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί λίγα μόνο διακοσμητικά στοιχεία.  


Η Ποπ Αρτ (Pop art) είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στη Μεγάλη Βρετανία και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά παρουσιάστηκε ως μια πρόκληση για τις παραδοσιακές μορφές καλών τεχνών και  συμπεριλάμβανε εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα, όπως την διαφήμιση, τις ειδήσεις, την μουσική κλπ. Αυτή η μορφή διακόσμησης είναι καλά προσαρμοσμένη στο ύφος των νέων ανθρώπων. Ανεξάρτητη, σύγχρονη και αισθητά ανήσυχη, αναζητά λειτουργικούς χώρους και αποφεύγει την σύμβαση και την κοινοτυπία.


Η πεμπτουσία της Ποπ Αρτ διακόσμησης και γενικότερα κουλτούρας είχε να κάνει με την αφαιρετικότητα της οπτικής αντίληψης και των νοημάτων που είχαν μέχρι τότε τα γνωστά πλαίσια της εκφραστικότητας. Οι κλασσικές μορφές τέχνης είχαν το βάθος και την ποιότητα σίγουρα, στο πέρασμα όμως των καιρών έλειπε το κίνητρο να έρθει ο κόσμος πιο κοντά σε αυτές ή ακόμα και να τις ξεπεράσει. Όπως αναφέρεται και στο όνομα αυτού του κινήματος,ποπ δηλαδή διάσημο, έτσι και η χρήση του έδινε την απαιτούμενη ενέργεια στα έργα να εκτεθούν και να γίνουν διάσημα. Μέσα από την απομόνωση των εικόνων και σχημάτων ή σε συνδυασμό με άσχετα υλικά η ΠοπΑρτ κουλτούρα δεν άργησε να γίνει αγαπητή σε όλο το κόσμο. Η έννοια της Ποπ Αρτ (Pop art) δεν αναφέρεται τόσο στην ίδια την τέχνη αλλά στις συμπεριφορές που οδήγησαν σε αυτήν.  


Η ανάγκη στην χρήση αυτής της διακόσμησης πηγάζει μέσα από την ιδιωτική ζωή του ατόμου, της κουλτούρας του και εκφράζεται μέσα από ποικίλους τρόπους. Τα σφαιρικά αντικείμενα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη δεκαετία του ’60. Μια λάμπα λάβας στο κομοδίνο, εκτυπώσεις ‘τέχνης’ σε Warhol στυλ και ένα παλιό πικάπ, ήταν τα κλασσικά αξεσουάρ για ένα τυπικό διαμέρισμα με Ποπ Αρτ διακόσμηση.  


Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αυτού του στυλ είναι διακοσμημένα με γραφικά μοτίβα ή γεωμετρικά σχήματα. Επίσης, ιδιαίτερη έμφασή δίνεται στις ταπετσαρίες, κατά κανόνα ζωντανές και εκφραστικές. Τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από λεπτό, λυγισμένο ξύλο, που ενσωματώνει τόσο τότε, όσο και τώρα, την πραγματική διαχρονικότητα αυτού του στυλ. Δημοφιλείς είναι επίσης και τα σκούρα έπιπλα από ξύλο τικ, τα οποίο μπορεί να συνδυαστούν με απλά σχήματα και φωτεινά χρώματα.

Τυπικά στοιχεία ρετρό στυλ και ιδιαίτερα της δεκαετίας του ’60 είναι: 
      Μινιμαλιστική και λειτουργική διακόσμηση 
     Ξύλινα έπιπλα  
     Καθιστικό κατασκευασμένο από χρωματιστό πλαστικό 
     Λάμπα λάβας, εκτυπώσεις τέχνης και παλιά πικάπ 
     Ρετρό-φουτουριστικό καρέκλες  
     Πολυθρόνες αυγό  
     Τα καμπυλωτά έπιπλα με τα πόδια να συγκλίνουν προς τα κάτω 
     Μαξιλαροθήκες με μοτίβα γραφικών 
     Παλέτα των φυσικών χρωμάτων 
     Η συχνή ανάμειξη υλικών όπως το σκούρο ξύλο, το δέρμα και το λινό





Πηγή:spitikaidiakosmisi.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Ποπ αρτ κουλτούρα Description: Rating: 5 Reviewed By: CP CONSTRUCTIONS
Επιστροφή στην κορυφή