728x90 AdSpace

Τελευταία νέα

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η αρχιτεκτονική της Λευκάδας



Η Χώρα της Λευκάδας, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής πολεοδομίας. Αναπτύχθηκε ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που
ταυτίζεται με τα χρόνια της ενετοκρατίας.
Στο Νομό Λευκάδας υπάρχουν δύο οικισμοί, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως παραδοσιακοί και προστατεύονται. Πρόκειται για τα Σύβοτα και τον Άγιο Νικήτα. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλά χωριά και οικισμοί, κυρίως στα ορεινά της Λευκάδας, που έχουν διατηρήσει παραδοσιακά στοιχεία στη μορφή και την κατασκευή των κτισμάτων, τα οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Τα χωριά αυτά, με την απλότητα και τη λιτότητα των οικισμών τους, δείχνουν τον απόλυτο σεβασμό των Λευκαδιτών προς τη φύση.

Στοιχεία αυτής της παράδοσης μπορείτε να συναντήσετε στις περιοχέςΚατούνα, Καρυά, Πόρο, Βαυκερή, Κατωχώρι, Καλαμίτσι, Δρυμώνα και Κάλαμο. Ένας αυθεντικός οικισμός με αντιπροσωπευτικά κτίσματα της τυπικής λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής, είναι το χωριό Δρυμώνας. Έχει χτιστεί σε μία πλαγιά στο δυτικό τμήμα του νησιού και τα σπίτια του είναι με κεραμίδια, έχουν έναν ή δύο ορόφους, ξεχωρίζουν για την αντισεισμική κατασκευή τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Οι δίφυλλες πόρτες, οι εξωτερικές πέτρινες σκάλες, ο χαρακτηριστικός εξώστης στην κορυφή του κεφαλόσκαλου, αλλά και οι τοξωτοί θόλοι, με χαραγμένη πάνω τους την ημερομηνία κατασκευής του σπιτιού, είναι κάποια μόνο από τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των σπιτιών του χωριού.Ανάλογα δείγματα αγροτικής λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής υπάρχουν στο χωριό Κοντάραινα και στον οικισμό του Ρουπακιά, όπου πέτρινα αγροτόσπιτα είναι σκαρφαλωμένα σε μία απότομη πλαγιά.

Σε πολλές περιοχές της Λευκάδας, τα σπίτια ξεχωρίζουν όχι μόνο για την μοναδική αρχιτεκτονική τους, αλλά και για το χρώμα τους. Έτσι, τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα, τα ξύλινα μπαλκόνια, οι μεγάλες μπαλκονόπορτες και οι σκεπές, φτιαγμένες από κόκκινα κεραμίδια, σχηματίζουν μία εικόνα, που αποπνέει την ηρεμία περασμένων εποχών. Όλα τα σπίτια του νησιού πάντως, έχουν χτιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι καθίζησης λόγω σεισμών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα συχνοί στη Λευκάδα. Το ξύλο, το οποίο αλείφεται με πίσσα και τοποθετείται στα θεμέλια, διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτές τις κατασκευές.

Πηγή: www.touristorama.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Η αρχιτεκτονική της Λευκάδας Description: Rating: 5 Reviewed By: CP CONSTRUCTIONS
Επιστροφή στην κορυφή