728x90 AdSpace

Τελευταία νέα

    Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

    Τζάκι, Διαχωρισμός και επιλογή ανάλογα με τον τύπο εστίας.



    Το τζάκι ευσεβής πόθος και αιτία χαλάρωσης για πολλούς, ανέκαθεν σηματοδοτούσε το χώρο που βρισκόταν και σήμερα αποτελεί σημαντική επιλογή θέρμανσης έως και ολόκληρης κατοικίας.
    Οι βασικοί τύποι κατασκευής της εστίας του είναι τρεις:
    α. χτιστό β. προκατασκευασμένο γ. ενεργειακό και ανάλογα με τη θέση του στο χώρο επιλέγουμε άνοιγμα και μορφή εστίας.

    ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
    Αντλώντας πληροφορίες από τους ειδικούς θα δούμε παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται ανά κατηγορία τα τζάκια.

     Α. Χτιστά
    Χτιστά τζάκια είναι αυτά που κατασκευάζονται επιτόπου. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το μέγεθος και το σχήμα, κάνοντας έτσι αναρίθμητους συνδυασμούς και πραγματοποιώντας ακόμα και τα πιο δύσκολα σχέδια. Το κόστος κατασκευής δεν έχει περιορισμούς και μπορεί να έχει διάφορες τιμές από τεχνίτη σε τεχνίτη. Εξαρτάται πολύ από τον τεχνίτη ο σωστός ελκυσμός του τζακιού και είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Επίσης είναι αυξημένη η κατανάλωση του χωρίς να έχει την ανάλογη απόδοση, η οποία κυμαίνεται στο 8% -10%.
    Τα χτιστά τζάκια αν και πλέον δεν προτιμούνται στα κτίρια που υπάρχουν προσδίδουν την νότα των περασμένων καιρών καθώς σημαντικό αισθητικό πλεονέκτημα είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να φτιάξουμε μεγαλύτερη οπή εστίας από ότι στα προκατασκευασμένα και τα ενεργειακά. Ακόμη είναι δυνατό να τοποθετηθούν αεραγωγοί για την εκμετάλλευση του θερμού αέρα.

    Β. Προκατασκευασμένα
    Τα προκατασκευασμένα τζάκια είναι αυτά τα οποία αποτελούνται από κομμάτια, τα οποία μοντάρονται μεταξύ τους στο χώρο που θα τοποθετηθεί το τζάκι. Τα είδη των προκατασκευασμένων αποτελούνται είτε από μαντέμι είτε από πυρότουβλα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πως τοποθετούνται πολύ γρήγορα αφού κερδίζουμε χρόνο στο μοντάρισμά τους. Έχουν πολύ καλό ελκυσμό και απόδοση που φτάνει από 10% -15%. Τα μειονεκτήματά τους είναι πως έχουμε κάποιους περιοσμούς ως προς το μέγεθος της εστίας και το σχέδιο, αλλά η σύγχρονη τέχνη του τζακιού και η αυξανόμενη ζήτησή του έχει δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη γκάμα σε σχέδια και μεγέθη που μπορεί να ικανοποιήσει τα περισσότερα γούστα. Ακόμη ένα μειονέκτημα είναι πως έχουν μικρό άνοιγμα ύψους εστίας περίπου έως 55εκ. και η ανάπτυξη της φλόγας χάνεται οπτικά. Από τις δεκάδες έτοιμες επιλογές που μας προσφέρουν ως προς το σχήμα και τις εμφανείς πλευρές της εστίας, μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη για να σχεδιάσουμε το παραδοσιακό, κλασσικό ή μοντέρνο τζάκι μας.

    Γ. Ενεργειακά
    1.Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοση της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζεται πάντα με ρυθμιζόμενη καύση τα οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένα απο μαντέμι ή απο ατσάλι. Στα μαντεμένια τζάκια τοποθετείται ένας συλλέκτης στην έξοδο της καπνοδόχου του τζακιού, με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε τα ζεστά καυσαέρια που περνάνε από την καπνοδόχο, ζεσταίνοντας το θάλαμο, στον οποίο αν συνδυαστεί μοτέρ συνδεδεμένο με ένα σπιράλ σωλήνα, θα έχουμε ζεστό αέρα που μπορούμε με περσίδες να τον διανέμουμε στο χώρο.
    Στα τζάκια από ατσάλι έχουμε την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τα ζεστά καυσαέρια με περισσότερους θαλάμους κερδίζοντας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία εξόδου από τις περσίδες, έχοντας έτσι την δυνατότητα να μεταφέρουμε με αεραγωγούς την θερμοκρασία σε διπλανούς χώρους, ή και σε όλο το σπίτι. Επιλέγοντας ενεργειακή εστία, έχουμε υπόψη μας πως πάντα κλείνουν με γυάλινη πόρτα καθώς αυτή είναι και η κύρια διαφοροποίηση τους από τα άλλα.
    2.Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ (νερού):
    Είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας. Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση ( θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα.


    ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
    Η εστία του τζακιού είναι και το καλούπι πάνω στο οποίο θα δημιουργήσουμε. Οπότε για την ένταξή του στο σχέδιο του χώρου, πέρα από τον γενικό τύπο του, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην και τη θέση του.
    Δηλαδή:
    1.αν θα είναι σε κάποια θέση στον τοίχο 

    2.αν θα ακουμπάει σε δύο γωνίες του τοίχου 

    3.αν θα είναι στο κέντρο του χώρου 

    4.αν θα είναι κρεμαστό 

    ΣΧΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣ
    Από εκεί και πέρα τα σχέδια των εστιών είναι αναρίθμητα. και ξεχωρίζουν κυρίως από το πόσες πλευρές έχουν ανοιχτές.
    Υπάρχουν τα μίας όψης, δύο όψεων, τριών όψεων έως και τεσσάρων όψεων.
    Υπάρχουν ορθογώνιες εστίες, τετράγωνες, κυκλικές, στρόγγυλες, πρισματικές κτλ.

    Συμπερασματικά γίνεται αντιληπτό ότι για να επιλέξει κάποιος ένα τζάκι πρέπει να έχει υπ' όψιν του διάφορους παράγοντες ώστε η τελική επιλογή να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του χώρου και στις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Παρόλα αυτά δεν έχει σημασία ούτε το μέγεθος ούτε το είδος του τζακιού αρκεί η δημιουργία μιας ζεστής γωνιάς για να μαζεύεται η οικογένεια, οι φίλοι, οι γνωστοί και να περνούν ατελείωτες ώρες συζητώντας, παίζοντας, γελώντας.


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Τζάκι, Διαχωρισμός και επιλογή ανάλογα με τον τύπο εστίας. Description: Rating: 5 Reviewed By: CP CONSTRUCTIONS