728x90 AdSpace

Τελευταία νέα

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βεβαίωση Μηχανικού Περι ΜΗ Αυθαίρετης Κατασκευής




Η 
βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών είναι βάσει νόμου απαραίτητο στοιχείο για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, ακόμα κι αν πρόκειται για αδόμητο οικόπεδο.



Γιατί χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού; 
Σύμφωνα με το Νόμο 4178/2013 για οποιαδήποτε δικαιοπραξία ακινήτου (πλην της αποδοχής κληρονομιάς), απαιτείται βεβαίωση περί μη αυθαιρέτου η οποία εκδίδεται μετά από αυτοψία μηχανικού. Ο μηχανικός ελέγχει το ακίνητο σε σχέση με τα σχέδια της Οικοδομικής Άδειας, αν πρόκειται για κτίριο, ή αν υπάρχει κατασκευή σε οικόπεδο, αγροτεμάχιο και - εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου - τότε και μόνο εκδίδει την βεβαίωση περί μη αυθαιρέτου. Ο νόμος ρυθμίζει επίσης αυθαίρετες κατασκευές όπως ημιυπαιθρίοι χώροι, υπογείοι χώροι κλπ. Η πλέον σημαντική αλλαγή αφορά την απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις. Πλέον των σημερινών δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζει ο ιδιοκτήτης στον συμβολαιογράφο, θα πρέπει να υπάρχει και από μια υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και μηχανικού στην οποία να αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, με εξαίρεση όσες ουσιαστικά έχουν ρυθμιστεί με αυτόν το Νόμο ή τον Νόμο 3843/10 περί ημιυπαιθρίων κλπ.



Πότε χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού; 
Σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία εν ζωή: αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά εν ζωή του ακινήτου.

Πότε δε χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού; 
Σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς, δωρεάς αιτία θανάτου ή για οποιαδήποτε ενοικίαση του ακινήτου.

Δικαιολογητικά για την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού:
1) Οικοδομική άδεια
2) Κάτοψη διαμερίσματος / κατόψεις κτιρίου
3) Τοπογραφικό διάγραμμα
4) Τομές / Όψεις
5) Διάγραμμα Κάλυψης
Επιπλέον για την μεταβίβαση ή πώληση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσμα, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα (στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια από διανομή ΟΣΔΕ δεν απαιτείται τοπογραφικό). Το τοπογραφικό διάγραμμα για τα εκτός σχεδίου είναι υποχρεωτικά εξαρτημένο.

Εάν θελετε να σας δώσουμε προσφορά συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα επικοινωνίας:
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Βεβαίωση Μηχανικού Περι ΜΗ Αυθαίρετης Κατασκευής Description: Rating: 5 Reviewed By: CP CONSTRUCTIONS
Επιστροφή στην κορυφή