728x90 AdSpace

Τελευταία νέα

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Le Corbusier Σχεδιάζοντας το «σπίτι μηχανή»



Αρχιτέκτονας - θρύλος του 20ού αιώνα, ο Le Corbusier (1887-1965) ή Charles-Edouard Jeanneret-Gris, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, επέδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Υπήρξε πολύπλευρη προσωπικότητα με πολυσχιδές έργο. Ασχολήθηκε με την κυβιστική ζωγραφική, τη συγγραφή θεωρητικών κειμένων, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Ο θαυμασμός του για τα υπερωκεάνια και τα αυτοκίνητα τον οδήγησε στο σχεδιασμό κτιρίων που μοιάζουν με μηχανές. Στην πρώτη περίοδό του δημιούργησε λευκά, κυβιστικά κτίρια εφαρμόζοντας καινοτομίες, όπως η υπερύψωση του κτιρίου σε pilotis (πιλοτή), οι επίπεδες ταράτσες που χρησιμοποιούνται σαν κήπος (roof garden), η ελεύθερη διάταξη της κάτοψης με ανεξάρτητους τοίχους και υποστυλώματα, τα επιμήκη μεγάλα παράθυρα και η ελεύθερη σύνθεση των όψεων.

Η Villa Savoye θεωρείται το αριστούργημά του. Οι κυβιστικές, λευκές, γλυπτικές φόρμες της αναδίδουν μια κλασική αρμονία, ενώ τα κυκλικά υποστυλώματα στην πιλοτή παραπέμπουν σε μια μοντέρνα εκδοχή ενός αρχαίου ναού. Κεντρικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του είναι το φυσικό φως που ζωντανεύει τους εσωτερικούς χώρους. Αργότερα, ο Le Corbusier πειραματίζεται με τις αδρές επιφάνειες από γυμνό, εμφανές μπετόν. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, αναζήτησε λύσεις για τη μαζική στέγαση. Οι λεγόμενες Unite d’ habitation ήταν γιγαντιαίες πολυκατοικίες 300 και πλέον μικρών διαμερισμάτων που λειτουργούσαν σαν αυτάρκεις κοινότητες συνδυάζοντας στο ίδιο κτίριο καταστήματα, παιδικούς σταθμούς και χώρους αναψυχής. Τα διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες είχαν τη μορφή μεζονέτας-λοφτ, με ψηλοτάβανο καθιστικό και σε επαφή με ημιυπαίθρια βεράντα. Το όψιμο έργο του χαρακτηρίζεται από γλυπτικές φόρμες εξπρεσιονιστικής, οργανικής σύλληψης. Η περίφημη Notre Dame du Haut στη Ronchamp (1951) είναι ένα ιδιόμορφο κτίριο με μια χαρακτηριστική στέγη από μπετόν που μοιάζει με το κέλυφος ενός οστράκου.
Πηγή:e-ego.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Le Corbusier Σχεδιάζοντας το «σπίτι μηχανή» Description: Rating: 5 Reviewed By: CP CONSTRUCTIONS
Επιστροφή στην κορυφή